Zavárajte a nielen v zime budete mať radosť, že máte prísun vitamínov. Zavárať sa dá prakticky čokoľvek, nebojte sa ani zdanlivo netradičných kombinácií. Jednu zásadu však pri zaváraní musíme dodržať, nikdy nespracovávajte nahnité plody. Nestačí, že nahnité časti odrežete, ovocie alebo zelenina sú už kontaminované celé. Dobu zavárania je lepšie skrátiť, aby si plody uchovali najviac vitamínov. My Vám poradíme ako rôzne plody rôzne zavariť.
Sicílska zelenina v oleji
– Zloženie: 500 g karfiolu, 1 fenikel, 2 mrkvy, 8 strúčikov cesnaku, 250 ml bieleho vínneho octu, 100 g čiernych olív bez kôstok, lyžička sušeného oregana, lyžička sušenej bazalky, pol lyžičky sušeného tymianu a 600 ml olivového oleja.
– Postup: Očistíme mrkvy a fenikel a nakrájame na kocky. Karfiol rozdrobíme na malé kúsky. Olúpeme cesnak. Ocot spolu s litrom vody zvaríme a potom pridáme zeleninu. Povaríme asi minútu a necháme vychladiť. Precedíme cez sito a necháme zeleninu riadne odkvapkať. Potom ju premiešame olivami a bylinkami a naukladáme do pohárov. Zalejeme olejom až po okraj, dobre uzavrieme a necháme vychladiť. Poháre uskladníme na tmavom a chladnom mieste.
Cukety a karfiol vo sladkokyslom náleve
– Zloženie: 750 g ružičiek karfiolu, šťava z jedného citróna, 750 g mladých cukiet, 1 hlavička cesnaku, 2 lyžice celého čierneho korenia, 4 lyžice olivového oleja, 750 ml vody, 500 ml bieleho vínneho octu, 500 g cukru a 30 g soli .
– Postup: Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a umyjeme. V hrnci uvedieme do varu vodu, okyslíme ju citrónovou šťavou, vysypeme ružičky karfiolu a krátko, asi dve minúty, povaríme. Karfiol zlejeme a hneď vychladíme v studenej vode. Cukety umyjeme a nakrájame na kúsky zhruba veľkosti ružičiek karfiolu. Na dno pohárov položíme olúpané strúčiky cesnaku, časť guľôčok čierneho korenia a po lyžici oleja. Do pohárov naukladáme natesno zmes karfiolu a cukety, pridáme zvyšné guľôčky korenia a zalejeme horúcim nálevom až po okraj pohárov. Uzavrieme vyvarenými viečkami a sterilizujeme pri 80 stupňoch asi 15 minút. Poháre potom obrátime na viečko a hodinku necháme stáť.
Potom sa už môžeme tešiť na dlhé zimné večery, kedy nám tieto produkty prídu na chuť. Môžeme ich konzumovať samostatne, alebo ako oblohu k jedlám.
Zavárať sa dá skoro všetko
You may also like these
No Related Post