Na každom kroku počúvame čo máme jesť. Ozýva sa to z každej strany. Už v škole sa učíme o zdravej výžive. Vychudnuté modelky nám radia ako nejesť vôbec-. Lekári sa na televíznej obrazovke predháňajú v zastrašovaní –čo všetko a ako veľmi nám škodí.
Na strane druhej reklamy lákajú na nezdravú stravu v stánkoch rýchleho občerstvenia. Na gazdinky útočia ponukou :
- Mrazených hotových jedál
- Ponukou donášky jedla
- Polotovary od výmyslu sveta útočia na naše zrakové a tým aj chuťové bunky
V poslednej dobe sa ale presadzuje hlavne :
- Zelenina,
- Cestovinové šaláty so zeleninou
- Surová zelenina šalátová
Zaiste je najlepšou voľbou tá z mamkinej záhradky, alebo kúpená na trhovisku od domáceho dodávateľa. Nepríjemnosti s dodávateľmi z Poľska posilnili domácich výrobcov. A ako už je u nás veru dobrým zvykom- najprv sa zodvihli ceny. Trhová ekonomika pracuje a úraduje veru aj na tržnici.
Nikto nepochybuje o kvalite domácej zeleniny. Jej príprava nie predsa časovo natoľko náročná, aby sme si ju museli kupovať predvarenú. Pri tej veru nikdy nevieme :
- Koľko dusičnanov obsahuje
- Kto ju vypestoval a hlavne kde
Mrkva, zemiaky, brokolica- sú predsa hotové raz dva. Najlepšie je ich pripraviť nad parou. Zdravá je aj surová zelenina. Jarná cibuľka, redkvička, paradajka s lyžicou kyslej smotany, alebo pre ľahšiu verziu s jogurtom- je niečo úžasné. Ľahké, lacné, chutné.
Medvedí cesnak nasekaný do jogurtu s nastrúhanou cviklou nakopne váš organizmus do života.
Nebuďme leniví- nekupujme predvarenú a nakoniec aj drahšiu zeleninu. Urobme si ju pre seba.
Jar je tu, leto sa pomaličky blíži, Plavky treba vyberať zo skrine a veru zistiť, či to naše telo po zime nepribralo, nezaguľatilo sa. Spravidla tam, kde nechceme. Nie že vás napadne hladovať ! Najedzte sa do sýta chutnej a zdravej zeleniny. S prázdnym bruchom sa zle usmieva.